Bebek bakıcıları, küçük bebeklerin bakımı konusunda ailelere yardım eden, bebeğin temel ihtiyaçlarına yönelik sorumluluğu iş tanımına göre tam zamanlı, yarı zamanlı ya da yatılı olarak üstlenen bakıcı kişidir. Bebek bakıcılığı yakın zamana kadar gençlerin, özellikle genç kızların harçlıklarını çıkarmak için üstlendiği yarı zamanlı bir işken, günümüzde profesyonel anlamda sektörleşiş, kuralları yazılı ya da sözlü olarak belirlenen bir iş tanımıdır. Zira ailenizin en küçük ve
savunmasız bireyini emanet edeceğiniz kişiyi rastgele değil, doğru kitrelerle seçmek oldukça elzemdir.
Bebek Bakıcısının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bebek Bakıcısı İş Tanımı Nedir?
Bazen dadı veya çocuk bakıcısı olarak da aranan bebek bakıcısı, genellikle ev ortamında yeni doğanlara, bebeklere ve henüz bebek kabul edilen küçük çocuklara bakan, onların günlük sorumluluklarını alan kişidir.
Bebek Bakıcısı Ne İş Yapar?
Esasen, bir bebek bakıcısının rolü, ebeveynler evden uzaktayken ya da ev ortamındayken bir bebeğin belli başlı tüm bakımını ve sorumluluğunu üstlenerek anne-babalara, ebeveynlere yardımcı olmaktır.
Ancak bu sadece biberon hazırlamak ve bebek bezlerini değiştirmekten ibaret değildir. Bir bebek bakıcısının işi, bakılan bebeğin veya çocukların farklı ihtiyaçlarını tanımayı ve bunlar ile ilgilenmeyi içeren çok yönlü bir görevdir. Bebeklerin mamalarını hazırlamayı, altlarını değiştirmeyi, gerektiğinde yıkayıp giydirmeyi, onlarla oyun oynamayı ve bebekleri eğlendirecek, eğitici aktiviteler icat etmeyi, ve nihayetinde uyurken güvenliklerini ve takiplerini sağlamayı içeren bir dizi görevdir. Bebeklerle yarı zamanlıdan daha fazla ve ev dışında da vakit geçiren bebek bakıcıları onları gezdirip, parkta eğlendirme, ebeveynlerle birlikte dışarıda sorumluluk alma gibi görevleri de üstlenebilirler. Yatılı konaklayan bebek bakıcıları geceleri de bebeklerin uykularını takip ederler.
Bir bebek bakıcısı ayrıca bebeğe müdahale edilmesi gereken acil durumlarda aksiyon alabilmelidir. Bu nedenle bebek bakıcılarının, bakımları altındaki bebeklerin esenliğini ve güvenliğini sağlamak için acil durumlar konusunda bilgili olmalıdır. Öte yandan, bir bebek bakıcısının yaratıcılık, sabır, sorumluluk duygusu, iletişim becerileri ve empati gibi çok çeşitli başka yetkinliklere ve kişilik özelliklerine de ihtiyacı vardır. Bebek bakıcıları, bakımları altındaki bebek veya çocuklarla doğal bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Bunlara ek olarak, bebekle samimi ve sıcak ilişkisinin yanı sıra ebeveynlerle de yapıcı bir ilişkisi olmalı, gerekli kural ve talimatları uygulamayı bilmelidir. Örneğin, siz ebeveyn olarak evde sigara içilmesini istemiyor olabilirsiniz. Ya da bebeğin yanında cep telefonu, tablet gibi onun dikkatini çekecek elektronik aletleri çevresinde barındırmamayı tercih edebilirsiniz. Bu ve benzeri küçük gibi görünen kriterler söz konusu bebek bakıcılığı olduğunda oldukça önemli detaylar olarak ortaya çıkar. Bu ve benzeri kaidelerin en baştan belirtilerek konuşulması hem bakıcı için hem ebeveynler için oldukça önemlidir.
Bir bebek bakıcısının görev alanı, çoğunlukla bu hizmeti alan ailenin evidir. Çalışma saatleri de ailenin ihtiyaçlarına göre değişir. Bazı bebek bakıcıları “3 saatlik bakıcı” gibi yarı zamanlı istihdam edilirken, bazı bebek bakıcıları tam gün çalışabilir. Yarım gün bakıcı arayanlar daha ziyade haftalık düzende hibrid ya da ev-ofis çalışan ebeveynler olabilir. Ailenin ihtiyaçları doğrultusunda örneğin hassas bakıma ihtiyacı olan bebekler ya da çok çocuklu ailelerde bakıcılar evde yatılı olarak da istihdam edilebilir. Bazı durumlarda aileler bebek bakıcılarından ev işlerine de az çok yardım etmesini talep edebilirler. Yukarıdaki kurallar gibi bu ve benzeri taleplerin ilk etapta konuşulması gerekiyorsa bakıcı fiyatlarının bu istekler doğrultusunda belirlenmesi, her iki tarafın da huzuru açısından oldukça
kritiktir.
Bebek Bakıcısının Becerileri ve Yetkinlikleri Neler Olmalıdır?
● Bebeklerin mama, alt alınması, üst değiştirilmesi gibi günlük ihtiyaçlarını takip etmek.
● Bebeklerin yıkanmasına ve üstünün değiştirilmesine yardımcı olmak.
● Özellikle ebeveynler evde ya da bebeğin yanında değilken uyku düzenini takip etme.
● Bebeklerin ihtiyaçlarını bilerek hareket etmek; örneğin ne için ağladığını anlamak ve bebeği rahatlatmak için aksiyon almak
● Bebek gelişimine yönelik oyunlar ve eğitici etkinlikler düzenlemek
● Görev tanımına göre bebeklerin ev dışındaki oyun parkı, kurs vb. çeşitli aktivitelerine eşlik etmek.
Bebek bakıcısı olmak için zorunlu bir eğitim ya da diploma kriteri olmamakla birlikte bu alanda deneyimli olmak, daha önce bebek ve küçük çocuk bakıcılığı yapmış olmak, varsa konunun ilgili kurslarına gitmiş olmak bir artı değerdir. Ayrıca bebek bakıcısının işi küçük yaştaki bu çocuklarla çalışmayı içerdiğinden, çocuk psikolojisi ve pedagojisi bilgisi faydalı olabilir. Bebek bakıcısı konusunda içinin tam anlamıyla rahat etmesini isteyen ebeveynler acil tıbbi durumlar karşısında bakıcının yetkin olması için pediatrik ilk yardım eğitimi almasını talep edebilir.
Bir Bebek Bakıcısının Nitelikleri Neler Olmalıdır?
Bebek bakıcıları aşağıdaki beceri ve yeteneklere sahip olmalıdır:
● Bebek bakımı, bebek eğitimi ve bebeğin sağlık bakımı hakkında genel bilgiler
● Pratik bebek bakımı becerileri
● Enerjik, eğlenceli, yaratıcı, oyun ve aktivite icat etme yeteneği
● Hizmet odaklı yaklaşım
● Güvenilirlik, sabır ve uyumluluk
● Güçlü iletişim ve empati becerisi
Kimler Bebek Bakıcısı Olabilir?
Bebek bakıcılığı, zamanını ve enerjisini küçük çocukların bakımına ve gelişimine adamak isteyenler için idealdir. İnsanların bebek bakıcılığı yapmaya iten ana nedenlerinden biri, doğuştan gelen bir duygu sonucu bebek ve çocuklarla aralarının iyi olmasıdır.
Özellikle çocuklarla oynamayı seven ve sonsuz sabır ve doğal ilişkiler kurma yeteneğine sahip, yaratıcı kişiliklere uygundur. Belli bir okul mezuniyeti kriterinin aranmaması bebek bakıcılığını kolay bir meslek sınıfına soksa da, bebek bakıcısının bir insan ve nihayetinde bir birey yetiştirdiği de unutulmamalıdır. Bazı durumlarda bebek bakıcısı en az anne kadar bebekle muhatap olur. Bu yüzden kişinin iletişim ve kişilerarası becerileri, uyum sağlama, sorumluluk duygusu, inisiyatif duygusu gibi karakteristik özellikleri de bebek bakıcılığı kriterleri için ön plana çıkar.
Bir bebek bakıcılığında çocuğunuzun güvenliği için de hangi kriterleri gözetmelisiniz?
● Gaia Danışmanlık gibi profesyonel ve güvenilir bir ajans tercih edin.
● Bebek bakıcısının referanslarını göz önünde bulundurun, gerekirse bireye yönelik araştırma yapın.
● Sizinkine benzer yaştaki çocuklarla ilgili deneyimleri öğrenin.
● Çocuk gelişimine ve ilk yardıma dair ders almış olmasını ya da tecrübeli olmasını göz önüne alın. Varsa bebek bakımı eğitimlerine dair sertifikalarını sorun.
● Bebek bakıcınıza evinizdeki olası tehlikeler veya çocuğunuzun sahip olduğu özel tıbbi durumlar hakkında bilgi verin.
● Yatılı bakıcılar da arkadaş çevresini ya da akrabalarını evinize getirmesini istemiyorsanız, bu kriterleri en baştan belirtin.
● Bebek bakıcısının acil bir durumda sizinle iletişim kurabileceğine emin olun.
● Yarı zamanlı bir bakıcı ile çalışıyorsanız bebek bakıcısına taahhüt ettiğiniz saat aralığına uymaya özen gösterin.
● Bebeğiniz ya da çocuğunuzun, bakıcıya olan tepkilerini, ilişkisini takip edin ve bakıcı hakkında en ufak bir şüpheniz varsa, GAİA Danışmanlık’a durumu bildirerek başka bir bakıcı arayışına girin.
Kriterlerinize en uygun bakıcıyı güvenilir biçimde bulmak için Gaia Danışmanlık sayfalarındaki bebek bakıcısı iş ilanlarını, evde yatılı bakıcı ilanlarını ve çocuk bakıcısı iş ilanları inceleyebilirsiniz. Güncellenen web sitesi ile GAİA Danışmanlık bebek bakıcısı fiyatları, çoçuk bakıcısı fiyatları, saatlik bakıcı fiyatları, yarım gün bakıcı fiyatları günlük bebek bakıcı fiyatları, gündüzlü bakıcı fiyatları ve evde yatılı bakıcı fiyatları için güvenilir adresiniz.